Olie peilen

Motorolie peilen en verversen

Motorolie peilen en verversen

 

Wanneer u een auto heeft is het belangrijk de auto zo goed mogelijk te onderhouden om onkosten te voorkomen. Een onderdeel van het onderhouden van uw auto is het peilen van de motorolie. In dit artikel geven wij u informatie over hoe vaak u uw motorolie moet peilen, hoe het peilen van uw motorolie in zijn werk gaat en hoe u uw motorolie moet bijvullen.

 

Hoe vaak moet ik de motorolie peilen?

Hoe vaak moet ik de motorolie peilen? Dit is een vraag waarop de antwoorden veelal verschillen. De een doet het wekelijks de ander een keer per half jaar. OlieDirect adviseert uw oliepeil elk kwartaal te controleren wanneer u tot 20.000 km per jaar rijdt. Wanneer u meer kilometers rijdt is het verstandig dit peil 1 keer per maand te controleren. Normaal gesproken verbruikt uw auto niet zo veel olie, maar u weet het nooit. U kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Wanneer uw auto te weinig motorolie heeft kan dit flinke schade aanrichten en kunnen de kosten hoog oplopen.

 

Hoe peil ik mijn motorolie?

Het oliepeil controleren is niet heel moeilijk. U kunt dit gemakkelijk thuis doen door de volgende stappen te doorlopen:

 

 1. Zorg dat de auto vlak staat.

Wanneer de auto niet waterpas staat, doet de olie dit ook niet. Dit kan een foutief meetresultaat geven.

 

 1. Zorg dat de motor koud is.

Wanneer u de olie vlak nadat u de auto heeft gebruikt peilt, heeft de olie nog te weinig tijd gehad om te zakken. Wij raden u aan om het oliepeil pas te controleren nadat de auto minimaal 5 minuten stil heeft gestaan.

 

 1. Ontgrendel de motorkap.

Open de motorkap van uw auto en zoek de peilstok (veelal geel van kleur). Mocht u niet weten hoe u de motorkap moet openen, raadpleeg dan de handleiding van uw auto.

 

 1. Trek de peilstok eruit.

Nadat u de motorkap geopend heeft en de peilstok heeft gevonden kunt u deze eruit trekken.

 

 1. Maak de peilstok schoon.

Maak de peilstok schoon met een schone doek die geen rommel of pluisjes afgeeft. Zorg dat de peilstok goed schoon is, zodat u straks een duidelijk verschil kan zien.

 

 1. Stop de peilstok terug.

Wanneer de peilstok goed schoon is, kunt u de peilstok weer terug stoppen.

 

 1. Haal de peilstok er weer uit.

Nu kunt u de peilstok er weer uit halen. U kunt nu zien tot aan waar de olie komt op uw peilstok. Op uw peilstok zit een aanduiding, dit kunnen bijvoorbeeld 2 stipjes zijn. Zit de olie hiertussen? Dan is het peil van uw motorolie goed. Zit het peil onder de onderste indicator? Dan heeft uw motor te weinig motorolie en dient deze bijgevuld te worden. Zorg ook dat het peil niet boven de indicatoren komt. Dit betekent namelijk dat er te veel olie in zit.

 

OlieDirect biedt een groot assortiment motorolie. Bekijk ons assortiment hier.

Mocht u niet zeker weten welke motorolie geschikt is voor uw auto? Twijfel dan niet en neem contact met ons op!

 

Hoe vul ik de motorolie bij?

Heeft u het oliepeil gecontroleerd en blijkt dat er te weinig olie in zit? Dan dient de olie te worden bijgevuld. Het bijvullen van de olie kunt u zelf gemakkelijk doen. Hieronder leggen wij u uit hoe dit moet.

 

 1. Zorg dat uw olie de juiste viscositeit heeft. Twijfelt u over welke olie u nodig heeft?

Raadpleeg dan de handleiding van uw auto. Ook is er op het internet veel te vinden over welke olie u nodig heeft.

 

 1. Open de motorkap en zoek de dop van de olietank. Deze dop is te herkennen aan het oliekannetje met druppel. Draai vervolgens de dop open.

 

 1. Pak een trechter en doe deze in de opening. Dit maakt het bijvullen straks gemakkelijker.

 

 1. Giet de motorolie door de trechter in de opening. Kijk goed hoeveel olie u bijvult. Het verschil tussen het minimum- en maximumniveau is meestal 1L. Dit betekent dat wanneer uw oliepeil aan het minimum zit u niet meer dan 1 liter bij moet vullen omdat het peil dan over het maximum gaat. Dit kan slecht zijn voor uw motor.

 

 1. Wanneer u klaar bent met het bijvullen, zorg dan dat u de dop weer goed op de olietank draait.

 

Wij hopen dat u door dit artikel een duidelijk beeld heeft gekregen over hoe het peilen en bijvullen van motorolie in zijn werk gaat. Mocht u na het lezen van een artikel toch nog met een vraag zitten? Neem dan gerust contact met ons op!

 

 

 

 

 

 

photo credit: shixart1985 Checking the oil level in a VW Passat b6 car via photopin (license)